El + sträng vinter = Dyrt

Jaha.. Nu har vi fått elräkningen och det var ingen rolig läsning, en ökning på 35% mot förra månaden. Men får inte gå och deppa för det, utan gå till handling istället.
Dom tre stora drakarna E.ON, Vattenfall och Fortum tjänar stora pengar på oss privatpersoner. Se till att du har gjort ett aktivt val vilken bindningstid du har på elen. Många har fortfarande tillsvidare avtal hos sina el leverantörer, mitt råd är att byta genast eftersom det är det dyraste valet och som alla får som standard avtal. Många i lägenhet tror jag ligger kvar på tillsvidare avtal för dem gör inte av med så mycket el, men varför slänga pengarna i sjön.
Byt nu !!

Man kan även ta hjälp av el bolagens hemsidor med att sänka sin el förbrukning.
E.ON har Energirådgivning och även en klimatskola där du får reda hur du minskar din el förbrukning och test på hur du kan mäta dina koldioxidfotspår här på jorden.

Vattenfall har även dem energirådgivning där energiexperter ger goda råd!

Fortum har något dem kallar för energihjälpen där du kan spara pengar och göra en insats för vår miljö på samma gång( vilket Miljö Prat handlar om ).

Är man trots allt missnöjd med dem stora drakarna så kan man gå in på Elskling.se och byta el leverantör. Dem har samtliga 132 st el handelsbolag på den svenska marknaden.
Där kan du välja på om du vill byta för miljö, pris eller kund nöjdhet.

Själv har jag rörligt el pris som har varit det billigaste alternativ tills nu :( men jag har tjänat ihop dem senaste höjningarna så det får stå kvar så, med tron på att det snart blir det billigast alternativet igen.

Visste ni föresten att Nintendo Wii är den energisnålaste spelkonsolen jämfört med Xbox 360 och Playstation 3. Kanske kan låta som onödigt vetande men om Xbox och Playstation konsolerna står på i standby så kostar det runt 120-150kr/månad.


/

Klimatklokare Företagare !

Den 17 Februari 2010 hålls Örebroregionens Klimatupprop som vänder sig till alla företagare och organisationer i Örebro regionen. Målet med konferensen är att sänka våra koldioxidutsläpp och minska energianvändningen för vår miljö
Örebroregionens Klimatupprop grundare är bland annat Örebro Promotion, Handelskammaren Mälardalen och Möckelnföretagen. Och än så länge är det ett 50-tal företag som anmält sig, så som IKEA i Örebro, E.ON, Ericsson i Kumla och Örebro Kommun mfl...

Så är inte ditt företag med gå in och anmäl dig, eller om du som anställd vill att ditt företag bör vara med, meddela din chef att gå in och läsa på Örebroregionens Klimatupprop hemsida.


/

Kolla O2 eller byt till N2 !!

Nästa gång ni ska tanka bilen så kolla även luft(O2)trycket i däcken, du kan spara upp mot 600 kr på det. Mer än hälften av bilarna i Sverige kör runt med för lågt lufttryck i däcken. Det ökar bränsleförbrukningen och skapar onödigt koldioxidutsläpp i vår miljö. Dessutom slits däcken ut i förtid. Så ta som vana att kolla lufttrycket varje gång du tankar. Kan låta jobbigt ( tycker även jag ), men pröva att göra det varannan gång. Så spar ni på vår miljö och även pengar.

Eller så fyller ni på däcken med Nitrogen (N2). Genom att fylla dina däck med Nitrogen istället för vanlig luft så sparar du både pengar och miljö samtidigt som din säkerhet ökar. Tekniken används sedan många år inom flyget och Formel 1 men blir allt vanligare bland bil- och lastbilsägare i Europa.

Förtjänsterna är både många och stora:
Därför ska du ha Nitrogen i dina däck!
Ökar livslängden på dina däck upp till 25%
Du sparar pengar och miljöresurser

Sänker bränsleförbrukningen upp till 5%
Du sparar pengar och miljöresurser

Din säkerhet ökar
Mindre risk för däckhaveri, bättre väghållning och kortare bromssträcka

Minskar risken för rost och korrosion på fälgen
Du sparar pengar och ökar säkerheten

Ofarlig och miljövänlig
Inga farliga utsläpp i atmosfären



Källa: Däckteam

Spara H2O !

Här kommer några förslag på hur du på ett billigt och enkelt sätt kan spara vatten i ditt hem. Byt ut din gamla strålsamlare längst ut på kranen i kök och badrum/WC. Och till duschen finns en koppling att sätta mellan blandaren och dusch slangen.



Duschmunstycke ledbart med ställbar stråle. Sparar upp till 40 % av vattenförbrukningen. Gänga M24 x 1 utv. och M22 x 1 inv för tvätt och köksblandare. Pris 49,00 kr på Clas Ohlson






Flödesbegränsare för duschblandare. Sparar ca 25 % av vattenförbrukningen. Monteras mellan blandare och slang, 1/2" gänga. Pris: 79,00 på Clas Ohlson






Strålsamlare för tvätt och köksblandare. Sparar ca 40 % av vattenförbrukningen utan att minska kraven på mjuk och behaglig stråle. Gänga M24 x 1 utv. och M22 x 1 inv. Pris. Från 69,00 - 89,00 kr från Clas Ohlson.



Finns även strålsamlare/flödesbegränsare för kran på handfat. Ett bra tips är att skruva bort strilen man har idag och ta med sig till butiken så man får rätt gänga.

Nu kanske ni undrar varför jag skriver om just Clas Ohlsons saker, men det är faktiskt så att jag själv köpt mina strålsamlare hos dem och tycker dem funkar bra.
Har inte fått dyrare vatten räkning trots att vi blivit två till i familjen, och då badar ändå barnen två gånger i veckan.

Så skruva dit strålsamlare/flödesbegränsare för vår miljö och din plånbok skull !


Bilder och text till bilder är taget från Clas Ohlson med deras erkännade !